Kok

Als kok verzorg je alles rond en tijdens de maaltijd. Van tevoren stel je een menu samen, waarbij je rekening houdt met de leeftijd van de deelnemers en het beschikbare budget. In samenwerking met de adjudanten stel je elke dag een boodschappenlijst samen. Je coördineert de corvee en overlegt met de sportknotsen wanneer er gegeten kan worden. Je moet je ook redelijk houden aan die tijd, want anders kunnen de geplande spelen in het water vallen of wordt je eten koud. Indien de planning dat toelaat kun je meedoen met de spelen. De ervaring leert dat de keukentent het zenuwcentrum van het kamp is. Stafleden komen hier even uitrusten, deelnemers komen hun enthousiaste verhalen vertellen en ook de stafvergaderingen vinden hier plaats. De koks kunnen de keukentent ombouwen tot een gezellige basis van het kampterrein.

Om voor 60 personen op tijd het eten op tafel te zetten is een hele klus. Op de informatiebijeenkomst voor koks zullen we bij de koks dan ook vooral op dit aspect ingaan: het plannen van de maaltijd. Maar ook zal je op deze bijeenkomst een groot aantal originele ideeën opdoen, hoe je van de maaltijd iets leuks kan maken. Kokend frituurvet, vlijmscherpe messen, korte broeken en spelende kinderen willen niet altijd hand in hand gaan. Op de informatiebijeenkomst zullen we dan ook zeker stil staan bij de veiligheid. Ook over hygiëne in de ‘primitieve’ omstandigheden van een kamp is heel wat te vertellen.

Koksboekje

Een heel handig hulpmiddel op kamp is het koksboekje. Hier staan tientallen recepten en kook- en baktijden in voor maaltijden voor een grote groep mensen. Dit boekje is standaard op ieder kamp aanwezigen en hier terug te vinden op de site.

We hebben enkele algemene zaken (kampinventaris; bestellijst maken; etc) in een handige PDF voor je samengevat. Dit is een uittreksel van het koksboekje dat ook op het kampterrein beschikbaar is. Daarnaast hebben we hieronder nog een aantal algemene tips en adviezen.

Voorbereidingen en samenstelling van je koksprogramma:

Samenstellen menu en bestellijsten

Denk aan:

  • Hoe ervaren ben je? Het is de eerste keer al een stevige klus om voor bijna 60 man alle maaltijden te koken
  • Leeftijd van de deelnemers: wat maakt indruk op hen?
  • Hoeveelheden: let op leeftijd. 18-jarigen eten meer dan 8-jarigen. Bereken hoe groot de maaltijd per persoon is.
  • Afwisseling is belangrijk. Dus niet 2 dagen achter elkaar pasta.
  • Voorzieningen van de kamplocatie (Lieler heeft een keet; Nahin heeft pannen op de grond)
  • Kijk kort van tevoren wat voor weer het wordt en pas daar je inkopen op aan (bij 30 graden kun je minder bederfelijke spullen meenemen dan bij 15 graden).

Randvoorwaarden

  • Voedzaam: let op groente en fruit
  • Kosten
    • Vlees is duur: beperk de hoeveelheid
    • Sommigen groentes zijn goedkoop (uien/winterpeen)
    • Shop zoveel mogelijk van tevoren bij Lidl/Sligro.
    • Shop zelf (samen met HL/Adju’s) dan weet je wat er gekocht is
    • Altijd huismerken kopen.
    • Haagse Markt en/of langsgaan bij kassen in het Westland voor goedkope groenten
    • Sauzen/dressings: vrijwel altijd over van het kamp voor je.

Speciaal dieet:

  • Vegetariërs, veganisten. Denk ook aan bouillonblokjes ets
  • Halal-eten (geen varkensvlees). Denk aan knak-/rookworsten. Altijd rundergehakt gebruiken voorkomt een hoop gedoe.
  • Allergie voor noten, paprika, gluten…
  • Strategie met diëten: kook voor hen apart. Massa is goedkoop, dus voor hen koop je bijvoorbeeld één runderhamburger apart en pastsasaus zonder gehakt erdoor gemengd.
  • Allergieën: de hoofdleiding heeft de inschrijfformulieren van de kinderen waarop hun allergieën staan beschreven. Vraag aan de HL om deze gegevens en bel zelf de ouders van alle kinderen met allergieën. Zoek op kamp ook direct contact met deze kinderen, zodat je weet wie dit zijn.

Coeliakie: Glutenintolerantie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, spelt en kamut. Klachten bij eten van gluten: kort door de bocht: veel last van de darmen. Oplossing is glutenvrij eten. Klinkt simpel, maar dat is het niet: één broodkruimel kan al klachten veroorzaken. Ook via pannen, bestek, frituurvet of snijplanken kan een glutenvrije maaltijd toch besmet raken met gluten.

Hoe ga je hiermee om op kamp?

  • Van tevoren contact met ouders: hoe ernstig is het? In hoeverre kan de deelnemer er zelf mee omgaan?
  • Geef de ouders een lijst mee van eten wat de deelnemer zelf mee moet nemen, glutenvrije alternatieven zijn niet altijd te krijgen in de buurt van het kampterrein en ook heel erg duur. Kijk naar je menu en bedenk waar een glutenvrij alternatief voor nodig is: pasta kan vervangen worden door glutenvrije pasta, alternatieven voor brood. Tussendoortjes, repen, koeken etc. Bespreek eventueel het menu met de ouders, zij kunnen inschatten waar knelpunten liggen.
  • Neem een paar vellen gekleurde stickers mee. Alle producten die glutenvrij zijn plak je een sticker op. Dan zie je in één oogopslag of je iets kunt gebruiken. Houd wat potten broodbeleg apart in een bakje, een mes wat een boterham heeft aangeraakt kan een pot onbruikbaar maken.
  • Heel veel lepels: iedere keer dat je wilt proeven, gebruik een schone lepel. Let ook op met een biertje in de keuken!
  • Producten die vaak niet mogen: bouillonblokjes, kruidenmixen, voorgekruid vlees(waar).

Samenwerking met Adjudanten:

  • Goed overleg voorkomt problemen.
  • Werk met shoplijsten + bestellijsten
  • Duidelijk bestellijsten opschrijven, bij voorkeur printen: maak ze in Excel, voeg een kolom ‘categorie’ toe, bijvoorbeeld groenten, of sauzen en zuren. Sorteer je bestellijst op categorie, dan hoef je minder te lopen in de winkel. Vergeet dit niet!!
  • Geef eventueel ook eet-programma mee, zodat ze alternatieven kunnen kopen als iets niet op voorraad is.
  • Wissel telefoonnummers uit.

Samenwerking met Hoofdleiding:

  • Stem af hoe het zit met algemene inkoopzaken als lampenolie, schoonmaakzaken etc.
  • Stem je koksprogramma af. De KC is je beste vriend.
  • Voedselgevecht niet doen i.v.m. hygiëne/ongedierte en het is zonde.

Samenwerking met Sport & Spel:

  • Let op tijdsplanning van S&S, vraag actief om precieze tijden.
  • Misschien samen iets bedenken? Dinnershow, zaken op locatie…
  • Afstemmen van inhoud koksprogramma spellen.

De kampweek zelf

Dag 1

  • Aankomst op kampterrein: kort na aankomst moet het materiaal geteld worden, stem af met HL wie hier verantwoordelijk voor is.
  • Na aankomst en controle gelijk lunch serveren: hou dit gerecht dus zo simpel mogelijk, zoals broodje knakworst: warm, lekker, weinig afwas
  • Ga je naar Terschelling? Je komt pas om 17u aan en begint dus direct met diner. Stem met HL af wat je doet met lunch (iets mee op de boot, mail naar deelnemers om lunchpakket mee te nemen?)
  • Beheer van de keukentent
  • Besteed op zaterdag 2 uur aan inrichten van je materiaaltent: krat per dag, scheelt de hele week zoeken. Goede indeling gaat je veel helpen , ruimte voor medicatie, regelmatig opruimen.

Een gemiddelde dag op kamp

  • In de ochtend: koks vroeg op en gamel en waterketels aan. Stem af met HL dat eerste die opstaat gamel aansteekt.
  • Ontbijt + corvee
  • Stafvergadering? Koffie+koekje etc.
  • Spellen: jij bent al met koken bezig
  • Lunch + corvee
  • Spellen: jij bent al met koken bezig
  • Avondeten + corvee: jij start als de rest vrijwel klaar is. Zet je toetje van tevoren klaar en laat de stafleden die als eerste eten hadden dit uitdelen, dan kun je zelf rustig eten.
  • Avondspellen.
  • Feest/kampvuur eventueel een midnight snack (ouderen)
  • Stafhap: die kun je uitbesteden!

Laatste dagen

  • Eind van de week: alles schoon achterlaten en schuren van de pannen.
  • Vertrek kampterrein: koffie/thee voor staf en buschauffeur.

Algemeen

  • Gamel altijd gevuld houden met warm water (nodig voor koken, wassen, stafleden, thee, koffie). Het hete water van de gamel en de ‘tap’ op de gamel zijn erg gevaarlijk.
  • Hou in de gaten dat iedereen eet, je bent vaak degene die opschept. Probleemgevallen? Leg ze neer bij HL.
  • Lunch op locatie? Dan simpel diner of achterblijvers aan het werk zetten.

Voorraadbeheer

  • Schrappen van bestellijsten wat nog over is
  • Eventueel: gerecht maken van alles wat over is op vrijdag.
  • Let op bederfelijke waar zoals sommige groentes en vlees/zuivel

Groepsparticipatie

  • Terwijl kinderen bezig zijn met spellen ben jij bezig met koken.
  • Vraag aan joker om eens te helpen, zodat jij een spel kunt meedoen.
  • Heb je een favoriet spel? Organiseer dat jij daaraan mee kunt doen, door ruim van tevoren vervanging te regelen.
  • Samen met de kinderen koken kan erg leuk zijn: laat paar kinderen het snijwerk doen, verplaats de snijtafel naar midden van het kampterrein of kook met heel de groep. Stem dit af met sport en spel, 10 minuten voordat een spel begint is het niet handig om dit te starten.
  • De keukentent kan ook een toevluchtsoord zijn voor sommige kinderen.
  • Geef ook aan wanneer je de ruimte nodig hebt om te koken, wees niet bang om iedereen weg te sturen. Veiligheid kan hier ook een goede reden voor zijn. Zet bijvoorbeeld een bankje dwars in de keukentent om te voorkomen dat mensen doorlopen. Zeker als je gaat frituren.

Veiligheid & hygiëne

  • Kleding: lange broek en dichte schoenen, schort is handig (van katoen, zodat het niet)
  • Corvee: veiligheid: scherpe messen zelf afwassen

Beheer van de keukentent

  • Spullen in de tent: 3 grote vlinders (waarvan 1 permanent voor de gamel) en een gasfornuis met 2 pitten.
  • Giga-kookpan (50 liter) gamel altijd gevuld houden met warm water (nodig voor koken, wassen, stafleden, thee, koffie). Het hete water van de gamel en de ‘tap’ op de gamel is erg gevaarlijk.
  • Braadslee: past op 2 vlinders, heel handig voor koken, zoals aanrullen van kilo’s gehakt.
  • Skottelbraai: kruising tussen een ronde braadslee en een wok. Heeft een platte bodem en aparte gasvoorziening. Is zeer geschikt voor koken op locatie (je kunt er 25 tosti's tegelijk in klaar maken)
  • Set kookpannen en zware bakpannen.
  • Goede indeling gaat je veel helpen , ruimte voor medicatie, regelmatig opruimen. Als kok ben je de baas over de keukentent (zowel qua spullen; als qua mensen die er rondlopen)
  • Zaken die je zelf mee kunt nemen:
    • Messen
    • Groentechopper/hakker
    • Aankleding keukentent en/of gerechten
    • Geprinte menu's/bestellijsten/recepten

Voorraadbeheer

  • Schrappen van bestellijsten wat nog over is van het vorige kamp
  • Eventueel: gerecht maken van alles wat over is op vrijdag.
  • Let op bederfelijke waar zoals sommige groentes en vlees.

Groepsparticipatie

  • terwijl kinderen bezig zijn met spellen ben jij bezig met koken.
  • vraag aan de Joker om eens te helpen, zodat jij een spel kunt meedoen.
  • Heb je een favoriet spel? Organiseer dat jij daaraan mee kunt doen, door ruim van tevoren vervanging te regelen.
  • Samen met de kinderen koken kan erg leuk zijn: laat paar kinderen het snijwerk doen, verplaats de snijtafel naar midden van het kampterrein of kook met heel de groep op vrijdag.
  • Keukentent kan ook toevluchtsoord zijn voor sommige kinderen.
  • Geef ook aan wanneer je de ruimte nodig hebt om te koken, wees niet bang om iedereen weg te sturen.

Tips & Tricks

  • Zorg voor een gamel op temperatuur, want dat kan zomaar ruim een uur duren!
  • Rijst, pasta en eieren kook je makkelijk in een kussensloop. Dan hoef je niet af te gieten, maar kun je de sloop er in 1x uit tillen. Let op, alle pasta/rijst in 1x is zwaar.
  • Niet te moeilijk doen, eerste doel is dat het voedzaam is en gegeten wordt
  • Kies je momenten, 1x shinen per dag is genoeg
  • Ken jezelf: moeite met opstaan? Doe dan geen ingewikkeld ontbijt
  • Bereken met je koksmaatje van tevoren de starttijd voor het koken van het avondmaal! Dat kan wel eens vroeger zijn dan je zou verwachten… Kilo’s vlees bakken, kilo’s uien snijden… Verdeel de taken.
  • Serveer alle verschillende onderdelen van het eten zo veel mogelijk apart. Kinderen kunnen dan kiezen.
  • Jonge deelnemersgroep: focus op toetjes en versieringen.
  • Moeilijke eters: niet te snel afwijkend eten serveren, want dan wil iedereen.
  • Bij afwassen/corvee: zorg dat zoveel mogelijk van je keukenspullen mee gewassen worden, maar sta wel in de keuken bij het uitdelen van de taken. Je wil deelnemers niet laten schoonmaken vlakbij de gamel of de scherpste messen laten wassen.
  • Probeer ook op het juiste moment te scoren voor de groep en voor jezelf: los gaan met een speciaal ontbijt betekent om 6 uur opstaan, hoe wakker zijn de kinderen en hoe is jouw ochtendhumeur?

Leuke gerechten om te koken + wat opmerkingen erbij

  • Wil je iets geks gaan maken? Test het een keer thuis uit! Je hebt alles bij de hand en kan nog bijsturen voordat je het voor 60 man moet koken.

Wat zijn tradities en waarom?

  • Tosti’s+wentelteefjes: oud brood op maken
  • Poepen ze niet? Chili con carne doet wonderen, of een plakje ontbijtkoek
  • Patat op vrijdag? Dan hoef je je net geschuurde pannen niet te gebruiken.
  • Lange snee? Werkt goed om broodbeleg op te maken aan het einde van de week.
  • Chocomelk: warm en rozig hun bed in.

Leuke gerechten voor beginners:

  • Eazie: wok live alle groentes + vlees (voorgegaard) voor de kids bij elkaar met een Chinees muziekje op de achtergrond. Verschillende sauzen en gaan in je outfit. Kook je rijst en noodles van tevoren. Hou er rekening mee dat het nog na gaart.
  • Pannenkoeken: altijd leuk. Koop zelf 2 koekenpannen: goedkoop en licht. Kost veel tijd, bak vooruit. Eventueel limiet aan aantal stellen
  • Tosti’s. Kan ook met variaties: panini’s of met pesto en een stukje tomaat.
  • Lasagne. Maak het in de braadslee op 2 stoeptegels op 2 vlinders, maak heel veel lagen zodat je genoeg hebt.
  • Wraps

Gevorderd:

  • Hamburgers xxl
  • Indische rijsttafel/meergangen menu/uitgebreid menu

Snacks

  • Oliebollen. Koop rond oud en nieuw je mix. Het is simpel en populair bij de deelnemers. Het is wel veel werk en je moet zin hebben om te frituren.
  • Popcorn, koop mais en volg de instructies op de verpakking.

Hygiëne op kamp

Op kamp persoonlijke hygiëne en hygiëne m.b.t. voedselverwerking.

Noodzaak i.v.m. externe invloeden. Voorbeelden van externe invloeden zijn:

  • Extreem warm weer.
  • Vuil/bacteriën in de keuken.
  • Verkeerd gebruik schoonmaak middelen.
  • Water
  • Houdbaarheid

Wat kun jij er als kok aan doen:

  • Gebruik in de keuken antibacteriële gel.
  • Was je handen en het keukengerei dat je gaat gebruiken voordat je gaat koken/snijden. Materiaal wordt door stof in de keukentent vies en blijft niet schoon nadat je het de avond ervoor hebt schoongemaakt.
  • Gebruik verschillende soorten/kleuren schoonmaak doekjes zodat je kunt zien welke waar worden gebruikt. Tip: Gebruik voor de keuken bv wegwerpdoekjes van de Lidl.
  • Gebruik bij het snijden/verwerken van kip wegwerphandschoentjes. Voor andere producten is dit minder belangrijk, maar bij kip luistert dit heel nauw.
  • Stuur op het dagelijks halen en gebruiken van verse producten zoals zuivel, vlees, kip.
  • Probeer vlees/kip etc dezelfde dag te verwerken. Als je twijfelt over de houdbaarheid, bak de kip dan alvast zodat je het iets langer kunt bewaren.
  • Sorteer producten in de materiaaltent op dagen van de week zodat je altijd snel kunt zien voor wanneer iets bedoelt is en hoe lang het er al ligt.
  • Voorzie producten van een sticker zodat je weet wanneer je ze hebt gekocht en wanneer je ze hebt opengemaakt. (weet jij na 4 dagen nog welk zakje restbrood van wanneer is?)

Algemeen:

  • Zorg ervoor dat er per tent een afsluitbare box is voor snoep. Dit voorkomt de aantrekking van ongedierte. Kinderen laten half open zakjes chips liggen waar ongedierte zich aan tegoed doet. Daarna eet het kind weer vrolijk verder van ditzelfde zakje…
  • Zorg ervoor dat er per tent een vuilniszak is en dat kinderen afval/snoep etc zelf goed opruimen. Ook dit voorkomt weer het onnodig aantrekken van ongedierte.
  • Zorg ervoor dat 2x per dag alle vuilniszakken etc worden afgevoerd en laat geen afval rondom de (keuken) tent slingeren. Dit trekt ongedierte en insecten aan.

Persoonlijk:

  • Motiveer collectief handen wassen voor het eten. Maak de kinderen hier bewust van.
  • Motiveer handen wassen voor en na het gebruik van de hudo. Maak de kinderen hier bewust van.

Staffuncties