Kok

Als kok verzorg je alles rond en tijdens de maaltijd. Van tevoren stel je een menu samen, waarbij je rekening houdt met de leeftijd van de deelnemers en het beschikbare budget. In samenwerking met de adjudanten stel je elke dag een boodschappenlijst samen. Je coördineert de corvee en overlegt met de sportknotsen wanneer er gegeten kan worden. Je moet je ook redelijk houden aan die tijd, want anders kunnen de geplande spelen in het water vallen of wordt je eten koud. Indien de planning dat toelaat kun je meedoen met de spelen. De ervaring leert dat de keukentent het zenuwcentrum van het kamp is. Stafleden komen hier even uitrusten, deelnemers komen hun enthousiaste verhalen vertellen en ook de stafvergaderingen vinden hier plaats. De koks kunnen de keukentent ombouwen tot een gezellige basis van het kampterrein.

Om voor 60 personen op tijd het eten op tafel te zetten is een hele klus. Op de informatiebijeenkomst voor koks zullen we bij de koks dan ook vooral op dit aspect ingaan: het plannen van de maaltijd. Maar ook zal je op deze bijeenkomst een groot aantal originele ideeën opdoen, hoe je van de maaltijd iets leuks kan maken. Kokend frituurvet, vlijmscherpe messen, korte broeken en spelende kinderen willen niet altijd hand in hand gaan. Op de informatiebijeenkomst zullen we dan ook zeker stil staan bij de veiligheid. Ook over hygiëne in de ‘primitieve’ omstandigheden van een kamp is heel wat te vertellen.

Koksboekje

Een heel handig hulpmiddel op kamp is het koksboekje. Hier staan tientallen recepten en kook- en baktijden in voor maaltijden voor een grote groep mensen. Dit boekje is standaard op ieder kamp aanwezigen en hier terug te vinden op de site.

We hebben enkele algemene zaken (kampinventaris; bestellijst maken; etc) in een handige PDF voor je samengevat. Dit is een uittreksel van het koksboekje dat ook op het kampterrein beschikbaar is. Daarnaast hebben we hieronder nog een aantal algemene tips en adviezen.

Voorbereidingen en samenstelling van je koksprogramma:

Randvoorwaarden

  • Voedzaam: let op groente en fruit
  • Kosten
    • Vlees is duur: beperk de hoeveelheid
    • Sommigen groentes zijn goedkoop (uien/winterpeen)
    • Shop zoveel mogelijk van tevoren bij Lidl/Sligro
    • Shop zelf (samen met HL/Adju’s)
    • Altijd huismerken kopen.
    • Sauzen/dressings: vrijwel altijd over van het kamp voor je.
  • Voorzieningen van kamplocatie (Lieler: keet, Nahin: pannen op grond)
  • Bij lange busreis: iets voor onderweg in de bus (ook terugreis).
  • Ervaring van de koks: onervaren vs ervaren: het is de eerste keer al een stevige klus om voor bijna 60 deelnemers en staf alle maaltijden te koken.

Leeftijdsverschil deelnemers

  • Let op leeftijd, achttienjarigen eten méér dan achtjarigen. Bereken hoe groot de maaltijd per persoon is.
  • Hou het koksboekje aan voor afgemeten hoeveelheden per 10 personen
  • Kook de eerste dagen liever te veel, dan te weinig. De dagen daarna kun je dan altijd nog minder koken.
  • Wat maakt indruk op hen?

Speciaal dieet:

  • Vegetariërs, veganisten.
  • Halal-eten (geen varkensvlees)
  • Allergie voor noten, paprika, gluten…
  • Strategie met diëten: kook voor hen apart. Massa is goedkoop, dus voor hen koop je bijvoorbeeld één runderhamburger apart en pastsasaus zonder gehakt erdoor gemengd.
  • Allergieën: de hoofdleiding heeft de inschrijfformulieren van de kinderen waarop hun allergieën staan beschreven. Vraag aan de HL om deze gegevens en bel zelf de ouders van alle kinderen met allergieën. Zoek op kamp ook direct contact met deze kinderen, zodat je weet wie dit zijn.

Samenwerking met Adjudanten:

  • Goed overleg voorkomt problemen.
  • Werk met shoplijsten + bestellijsten
  • Duidelijk bestellijsten opschrijven, bij voorkeur printen
  • Geef eventueel ook eet-programma mee, zodat ze alternatieven kunnen kopen als iets niet op voorraad is.
  • Wissel telefoonnummers uit.

Samenwerking met Hoofdleiding:

  • Stem af hoe het zit met algemene inkoopzaken als lampenolie etc.
  • Voedselgevecht wel of niet

Samenwerking met Sport & Spel:

  • Let op tijdsplanning van S&S, vraag actief om precieze tijden.
  • Misschien samen iets bedenken? Dinnershow, zaken op locatie…
  • Afstemmen van inhoud koksprogramma spellen.
  • Locatie: koken op locatie is erg leuk, zeker bij de dagtocht. Maar kan natuurlijk vaker…
  • Thema’s van S&S: omdraaidag? Kleurenthema? Voetbalvoedsel? Pas je eten aan!
  • Avondspel biedt ook mogelijkheden: nachttocht.
  • Feestjes: leuk om iets te serveren – denk na over honger van de deelnemers en de tijd die de bereiding je zal vragen.

De kampweek zelf

  • Busreis: het wordt erg gewaardeerd als je onderweg iets serveert.
  • Aankomst op kampterrein: koks hebben verantwoordelijkheid om te kijken of al het keukenmateriaal aanwezig is conform de lijst en of het in goede staat verkeert. Ga dus niet uitgebreid helpen met tassen slepen.
  • Na aankomst en controle daarna gelijk serveren lunch: hou dit gerecht dus zo simpel mogelijk, zoals broodje knakworst en twee smaken soep opwarmen.

Beheer van de keukentent

  • Spullen in de tent: 3 grote vlinders (waarvan 1 permanent voor de gamel) en een gasfornuis met 2 pitten.
  • Giga-kookpan (50 liter) gamel altijd gevuld houden met warm water (nodig voor koken, wassen, stafleden, thee, koffie). Het hete water van de gamel en de ‘tap’ op de gamel is erg gevaarlijk.
  • Braadslee: past op 2 vlinders, heel handig voor koken, zoals aanrullen van kilo’s gehakt.
  • Skottelbraai: kruising tussen een ronde braadslee en een wok. Heeft een platte bodem en aparte gasvoorziening. Is zeer geschikt voor koken op locatie (je kunt er 25 tosti's tegelijk in klaar maken)
  • Set kookpannen en zware bakpannen.
  • Goede indeling gaat je veel helpen , ruimte voor medicatie, regelmatig opruimen. Als kok ben je de baas over de keukentent (zowel qua spullen; als qua mensen die er rondlopen)

Voorraadbeheer:

  • Schrappen van bestellijsten wat nog over is van het vorige kamp
  • Eventueel: gerecht maken van alles wat over is op vrijdag.
  • Let op bederfelijke waar zoals sommige groentes en vlees.

Groepsparticipatie

  • terwijl kinderen bezig zijn met spellen ben jij bezig met koken.
  • vraag aan de Joker om eens te helpen, zodat jij een spel kunt meedoen.
  • Heb je een favoriet spel? Organiseer dat jij daaraan mee kunt doen, door ruim van tevoren vervanging te regelen.
  • Samen met de kinderen koken kan erg leuk zijn: laat paar kinderen het snijwerk doen, verplaats de snijtafel naar midden van het kampterrein of kook met heel de groep op vrijdag.
  • Keukentent kan ook toevluchtsoord zijn voor sommige kinderen.
  • Geef ook aan wanneer je de ruimte nodig hebt om te koken, wees niet bang om iedereen weg te sturen.

Een dag op kamp

  • In de ochtend: koks vroeg op en gamel aan voor koffie en thee.
  • Ontbijt.
  • Stafvergadering? Koffie+koekje etc.
  • Spellen: jij al met koken (voorbereiding) bezig.
  • Lunch.
  • Spellen: jij al met koken (voorbereiding) bezig.
  • Avondeten: jij start als rest vrijwel klaar is.
  • Avondspellen.
  • Feest/kampvuur/midnight snack (ouderen)
  • Stafhap (bij jongere deelnemers): leg dit ook bij de andere stafleden.

 

Tips & Tricks

  • Zorg voor een gamel op temperatuur, want dat kan zomaar ruim een uur duren!
  • Bereken met je koksmaatje van tevoren de starttijd voor het koken van het avondmaal! Dat kan wel eens vroeger zijn dan je zou verwachten… Kilo’s vlees bakken, kilo’s uien snijden… Verdeel de taken.
  • Serveer alle verschillende onderdelen van het eten zo veel mogelijk apart. Kinderen kunnen dan kiezen.
  • Jonge deelnemersgroep: focus op toetjes en versieringen.
  • Moeilijke eters: niet te snel afwijkend eten serveren, want dan wil iedereen.
  • Bij afwassen/corvee: zorg dat zoveel mogelijk van je keukenspullen mee gewassen worden, maar sta wel in de keuken bij het uitdelen van de taken. Je wil deelnemers niet laten schoonmaken vlakbij de gamel of de scherpste messen laten wassen.
  • Probeer ook op het juiste moment te scoren voor de groep en voor jezelf: los gaan met een speciaal ontbijt betekent om 6 uur opstaan, hoe wakker zijn de kinderen en hoe is jouw ochtendhumeur?

Leuke gerechten om te koken + wat opmerkingen erbij

  • Wil je iets geks gaan maken? Test het een keer thuis uit! Je hebt alles bij de hand en kan nog bijsturen voordat je het voor 60 man moet koken.
  • Eazie’s: wok live alle groentes + vlees (voorgegaard) voor de kids bij elkaar met een Chinees muziekje op de achtergrond. Verschillende sauzen en gaan in je outfit. Let op: pasta & rijst koken doe je korter, want gaart nog na.
  • Pannenkoeken: altijd leuk. Koop zelf 2 koekenpannen: goedkoop en licht.
  • Pasta: maak verschillende sauzen. Als ze al-dente zijn kun je gaan afgieten.
  • Tosti’s. Kan ook met variaties: panini’s of met pesto en een stukje tomaat.
  • Lasagna. Maak het in de braadslee op 2 stenen op 2 vlinders of in de skottelbraai.
  • Appel-Sinaasappelstick: heel gezond, heel makkelijk, heel lekker.
  • Oliebollen! Van tevoren mix kopen, maar groot succes en heel eenvoudig.
  • Crème Brulée: metalen bakjes + bakkersroom + suiker + brander.
  • Brownies: oven maken onder de grond met houtskool, browniemix in aluminiumfolie onder de grond. Gegarandeerde hit bij vrouwen op kamp.
  • Alleen voor gevorderden: je kunt op Lieler tiramisu maken...

Hygiëne op kamp

Natuurlijk is het op een kamp belangrijk de hygiëne goed in acht te nemen. Op kamp hebben we echter niet de mogelijkheden die we thuis hebben om hier zorg voor te dragen. hieronder staan een aantal praktische tips en aandachtspunten om binnen de mogelijkheden op kamp, te zorgen voor een schone en veilige week.

  • Gebruik in de keuken antibacteriële gel voor de handen tijdens het koken.
  • Was je handen en het keukengerei dat je gaat gebruiken voordat je gaat koken/snijden. Materiaal wordt door stof in de keukentent vies en blijft niet schoon nadat je het de avond ervoor hebt schoongemaakt.
  • Gebruik verschillende soorten/kleuren schoonmaak doekjes zodat je kunt zien welke waarvoor gebruikt worden. Tip: Gebruik voor de keuken bijvoorbeeld wegwerpdoekjes van de Lidl.
  • Gebruik bij het snijden/verwerken van kip wegwerphandschoentjes. Voor andere producten is dit minder belangrijk, maar bij kip luistert dit heel nauw.
  • Stuur op het dagelijks halen en gebruiken van dagverse producten zoals zuivel en vlees.
  • Probeer vlees dezelfde dag te verwerken. Als je twijfelt over de houdbaarheid, bak de kip dan alvast zodat je het iets langer kunt bewaren.
  • Sorteer producten in de materiaaltent op dagen van de week zodat je altijd snel kan zien voor wanneer iets bedoeld is en hoe lang het er al ligt.
  • Voorzie producten van een gemerkte/gekleurde sticker zodat je weet wanneer ze gekocht en opengemaakt zijn. Zo weet je bijvoorbeeld precies wanneer elk brood is aangeschaft en voorkom je (te) oud brood.
  • Gebruik op alle buitenlandse kampen flessen water om uit te drinken. Om te koken kun je wel gebruik maken van het leidingwater op het kampterrein.
  • Zorg ervoor dat 2x per dag alle vuilniszakken worden afgevoerd en laat geen afval rondom de (keuken)tent slingeren. Dit trekt ongedierte en insecten aan.
  • Zorg ook voor een opgeruimde keukentent. Bijvoorbeeld door op de snijtafel een bananendoos per functie neer te zetten. Hierin kan de staf alle losse spullen neerleggen. Of regel een schoenenzak. Zo heeft elk staflid zijn eigen vakje voor tandenborstel/lenzen/etc (en het voorkomt rondslingerende producten in de keuken).

 

Staffuncties