EHBO

Op deze pagina vind je een overzicht van 1e hulptips die je op een kampweek kan tegenkomen. Deze informatie en meer informatie kan je ook vinden op www.EHBO.nl. Een handige app om op locatie snel toegang te hebben tot 1e hulp informatie is de app van het rode kruis. Deze kan je hier downloaden: http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/paginas/ehbo-app.aspx

 

 

Allergische reactie
Kenmerken allergische reactie.

 

Een allergische reactie kan optreden na een beet/steek of een 'verkeerd' voedingsmiddel. Vlekken, jeuk, roodheid, misselijk, braken, duizelig, ademnood, (neiging tot) bewusteloosheid, spierkrampen, bewegingsonrust, verwardheid kunnen het gevolg zijn.

Wat te doen bij een ernstige allergische reactie. Het slachtoffer laten liggen.Bescherm het slachtoffer met een deken of jas tegen afkoeling.Schakel professionele hulp in.

Bel 1-1-2 bij:

  • Kenmerken (dreigende) shock: het slachtoffer is bleek, transpireert, voelt zich ziek.
  • Ademnood.
  • Ernstige zwelling vooral in de hals.

 

Blaren

De huid is intact. Er is helder vocht zichtbaar onder de huid. Zit er bloed onder de huid dan is er sprakevan een bloedblaar.

 

Wat te doen bij een gesloten blaar?

 

Prik de blaar zo nodig door. Maak in verband met infectiegevaar een gesloten blaar alleen open, als deze echt hinderlijk is.Dek anders de gesloten blaar steriel of zo schoon mogelijk af.

 

Het doorprikken van een gesloten blaar:

 

Was uw handen voor en na het behandelen van de blaar.Ontsmet de huid voor en na het doorpikken met een huidontsmettingsmiddel.Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Prik zo dicht mogelijk tegen de huid een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Prik eerst aan de bovenzijde.Druk de blaar leeg met een wattenstaafje of gaasje en vang het vocht op met een gaasje.Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.

 

Open blaar en bloedblaar: zie hulp bij open blaar en bloedblaar

 

Een handig overzicht van 1e hulp tips kan je hier vinden: eerste_hulp_tips_oranje_kruis

Infocommissie